به گزارش تحریریه، سهامداران که مار گزیده سال ۹۹ هستند با کوچکترین نشانه های افت بازار، تنها راهکار خود را در ذخیره سود کسب شده، فروش سهام و انتظار برای موقعیت بعدی در بورس و یا ورود به بازارهای موازی میبینند. بررسی سفارشات فروش در سامانه بورس حاکی از وجود نوعی ترس و شتابزدگی برای فروش میباشد.
فعالان بازار دلیل عمده این وضعیت را در عدم توافق ایران و ۳ کشور اروپایی برای شروع مذاکرات هسته ای و همچنین شعله ور شدن یکباره بحران سوریه و ترس از کشانده شدن پای ایران به این معرکه، ارزیابی میکنند.
در دو روز اول هفته، برآورد می شود که حدود ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ میلیارد تومان نقدینگی از بازار سهام خارج شده است. کارشناسان پیش از این پیش بینی می کردند که شاخص کل تا ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد همواره شاهد ورود نقدینگی به بازار خواهد بود که با توقف رشد و شروع خروج نقدینگی از این بازار، قبل از دستیابی به رقم اعلام شده، نگرانی نسبت به از دست رفتن سود کسب شده در آبان ماه برای سهامداران تشدید شده است.
نگرانی از عدم تداوم رشد بورس زمانی جدی می شود که داده های آماری وضعیت باثباتی را در شاخصهای بورس آبان ۱۴۰۳ نسبت به آبان ۱۴۰۲ نشان نمیدهند. ارزش معاملات در آبان ۱۴۰۳ همچنان ۳ درصد از آبان ۱۴۰۲ عقب است.
بر اساس آمار منتشر شده اگر چه آبان ماه امسال، با رشد ۷.۶ درصدی شاخص کل و حدود ۲۰ درصدی بازده سهام اکثر شرکت ها نسبت به مهرماه برای فعالان بازار سرمایه بسیار خوشایند بود اما بازار همچنان نسبت به مدت مشابه سال قبل فاصله بسیاری دارد.
در ۸ ماهه نخست سال قبل ارزش معاملات ۹۵۳ همت بود که با ۶۰ درصد کاهش در ۸ ماهه سالجاری به ۳۸۵ همت رسیده است. حجم معاملات نیز در ۸ ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش ۳۵ درصدی نشان می دهد.
این نکته که در ۸ ماهه نخست امسال، حجم معاملات کاهش ۳۵ درصدی نشان می دهد اما ارزش معاملات ۶۰ درصد کاهش یافته گویای این است که قیمت سهام شرکت ها در این مدت تا چه حد آب رفته و کم شده است.
بنابراین با وجود شرایط لغزان بورس، حفظ موقعیت احتیاطی و تشکیل پرتفوی با غلبه داراییهای کم ریسک، گزینه مناسبی برای عبور از شرایط نوسانی بازار به شمار می رود.
پایان/
نظر شما